Содержание
|
Оглавление Задача 1 У сировинній зоні маємо 5 переробних пунктів молочних заводів. Крім того, маємо 3 великі фермерські господарства, які постачають молоко на молочні заводи. Відомі показники критеріїв оптимальності (відстань у км. або вартість перевезення одиниці продукції) між кожним підприємством і фермерським господарством. Таблиця 1
№ Варіанту за заліковою книжкою |
24 |
Ферма № 1 |
17 |
Ферма № 2 |
24 |
Ферма № 3 |
10 |
Завод № 1 |
9 |
Завод № 2 |
15 |
Завод № 3 |
11 |
Завод № 4 |
12 |
Завод № 5 |
4 |
Таблиця 2
№ варінту за заліковою книжкою |
Критерій оптимальності Cij – відстань, км |
|
24 |
1-1 |
7 |
1-2 |
5 |
1-3 |
3 |
1-4 |
5 |
1-5 |
5 |
2-1 |
2 |
2-2 |
5 |
2-3 |
8 |
2-4 |
6 |
2-5 |
4 |
3-1 |
8 |
3-2 |
9 |
3-3 |
7 |
3-4 |
6 |
3-5 |
7 |
Потрібно за допомогою метода потенціалів побудувати оптимальний план перевезень сировини, який забезпечить або мінімальні витрати на перевезення, або мінімальний обсяг тоно-кілометрів (в залежності від варіанту). Задача 2 Потреби хлібозаводу у брошні протягом періоду виробництва складають Z тон. Вартість 1 тони борошна складає Се гривень. Витрати на транспотрування однієї партії борошна незалежно від її розмірів дорівнююють Ср гривень.Витрати на зберігання 1 тони борошна складають 12% від вартості одиниці борошна. Представити графічне вирішення задачі – вибрати маштаб та побудувати графіки зміни Fp, FuтаF. Який розмір партії борошна буде економічно вигідний для підприємства -1000 тон або 2000 тон? Таблиця 3
№ варіанту за заліковою книжкою |
24 |
Z |
32000 |
Cp |
440 |
Се |
650 |
Задача 3 Провести АВС- та XYZ- аналіз за приведеною базою даних. Зробити групування (виділити групи AX, AY, AZі тд.) Зробити короткі висновки з проведеного аналізу. Таблиця 4
№ варіанту за заліковою книжкою |
24 |
Завдання |
Додаток 1 |
Додаток 1 Провести АВС–та XYZ- аналіз помісячної кількості замовлень позицій меню у кафе, порцій
№ |
Назва позицій меню |
січень |
лютий |
березень |
квітень |
травень |
червень |
Усього |
1 |
Рис варений |
99 |
56 |
48 |
59 |
84 |
69 |
415 |
2 |
Шашлик з телятини |
159 |
165 |
142 |
165 |
125 |
151 |
907 |
3 |
Картопляні деруни |
156 |
186 |
145 |
165 |
187 |
168 |
1007 |
4 |
Вареники з вишнями |
50 |
54 |
68 |
98 |
65 |
67 |
402 |
5 |
Суп харчо |
98 |
65 |
75 |
79 |
46 |
73 |
436 |
6 |
Борщ щавлевий |
80 |
72 |
79 |
80 |
110 |
84 |
505 |
7 |
Уха з пузців сьомги |
58 |
93 |
85 |
65 |
87 |
78 |
466 |
8 |
Відбивні телячі |
99 |
84 |
87 |
65 |
84 |
84 |
503 |
9 |
Шашлик курячий |
159 |
254 |
265 |
215 |
235 |
226 |
1354 |
10 |
Пиріжки з вишнями |
54 |
65 |
95 |
65 |
54 |
67 |
400 |
11 |
Салат грибний |
164 |
132 |
105 |
109 |
99 |
122 |
731 |
12 |
Суп гречаний |
101 |
108 |
114 |
119 |
138 |
116 |
696 |
13 |
Зрази грибні |
210 |
154 |
123 |
158 |
156 |
160 |
961 |
14 |
Курка запечена цілком |
142 |
154 |
123 |
125 |
124 |
134 |
802 |
15 |
Суп квасолевий |
150 |
110 |
124 |
165 |
124 |
135 |
808 |
Задача 4 Підприємство виробник «А», що випускає кондитерські вироби, розташовано на відстані L км від підприємства «В», що реалізує продукцію аналогічного асортименту. Підприємства визачають свої виробничі витрати на рівні ВВа грн.. та ВВв грн.. за товарну одиницю, а витрати на транспортування вантажу – ТрВа грн./км для підприємства «А», і ТрВв грн./км для підприємства «В». Розрахувати межі ринку для підприємств «А» та «В» (дані для розрахунків наведено у таблиці 5) Щоб розширити межі ринку, підприємство «В» вирішило використати склад «С», що знаходиться на відстані Х км від її виробництва й на відстані Yкм від підприємства «А». Доставка на склад здійснюється великими партіями й звідти розподіляється між споживачами. Витрати, пов’язані з функціонуванням складу «С», складають ВС грн.. на товарну одиницю. В який спосіб зміниться ситуація із межами ринків підприємств «А» та «В» ? Таблиця 5
№ варіанту за заліковою книжкою |
Умовні позначення |
24 |
Відстань між підприємствами «А» та «В», км |
L |
1250 |
Виробничі витрати підприємства «А», грн/т.о. |
ВВа |
300 |
Виробничі витрати підприємства «В», грн/т.о. |
ВВв |
500 |
Витрати на транспортування вантажів «А», грн/км |
ТрВа |
2 |
Витрати на транспортування вантажів «В», грн/км |
ТрВв |
1.5 |
Відстань між підприємством «В» та складом «С», км |
Х |
250 |
Відстань між підприємством «А» та складом «С», км |
Y |
1000 |
Витрати на функціонування складу «С», грн/т.о. |
ВС |
0.5 |
Задача 5 Ми маємо п’ять споживачів однорідної продукції, координати цих споживачів у прямокутній системі координат, вантажообіг кожного споживача. Необхідно знайти координати точки (Хсклад; Yсклад) для розміщення розподільчого складу, що обслуговує цих п’ятьох споживачів у прямокутній системі координат, і вказати цю точку на кресленні. Таблиця 6
Варіант |
Споживач |
Хі |
Yi |
Гі. т/міс |
24 |
1 |
44 |
45 |
10 |
|
2 |
65 |
28 |
20 |
|
3 |
18 |
47 |
15 |
|
4 |
29 |
15 |
20 |
|
5 |
63 |
67 |
10 |
|